sourCEntral - mobile manpages

pdf

man2html

NUME

man2html − formateazã o paginã de manual în html

SUMAR

man2html [opþuni] [fiºier]

DESCRIERE

man2html converteºte o paginã de manual aºa cum se gãseºte în fiºier (sau intrarea standard (stdin), în caz cã argumentul fiºier lipseºte, sau argumentul "-" este folosit) din stilul man nroff în html, ºi tipãreºte rezultatul la ieºirea standard (stdout). Suportã tbl dar nu ºtie de eqn. Starea de ieºire este 0. Dacã ceva merge eronat, o paginã de eroare este tipãritã la ieºirea standard (stdout).

Poate fi folosit ca un utilitar de sine stãtãtor, dar este în principal conceput ca un auxiliar, pentru a permite utilizatorilor sã navigheze prin paginile de manual folosind un navigator html ca lynx(1), xmosaic(1) sau netscape(1).

Partea principalã a man2html este motorul troff-to-html scris de Richard Verhoeven (rcb5 AT win DOT tue DOT nl). Adaugã legãturi pentru urmãtoarele construcþii:

img

(Primele din acestea pot fi modificate cu opþiuni - vezi mai jos.) Nici o verificare nu este fãcutã - legãturile generate nu trebuie sã existe. De asemenea, este generat un cuprins cu legãturi interne spre diverse secþiuni, astfel încât este mai uºor pentru cineva sã se descurce în paginile mari de manual ca bash(1).

OPÞIUNI

Când se citeºte de la intrarea standard, nu este întotdeauna clar cum sã se facã expansiunea .so. Opþiunea −D permite unui script sã defineascã directorul de lucru.
−D cale

Eliminã ultimele douã pãrþi din cale, ºi face un chdir(dir) înainte de a începe conversia.

Opþiunea −E permite generarea uºoarã a mesajelor de eroare dintr-un script cgi.

−E ºir

Produce o paginã de eroare conþinând mesajul de eroare dat.

Forma generalã a unei legãturi generate pentru o referinþã la o paginã de manual este

<metodã:cale_cgi><cale_man2html><separator><paginã_man>

cu o formã implicitã ca mai sus. Pãrþile acestei legãturi sunt configurate folosind diverse opþiuni.

−h

Configureazã metodã:cele_cgi ca http://localhost. Aceastã opþiune este implicitã.

−H gazdã[.domeniu][:port]

Configureazã metodã:cale_cgi ca http://gazdã.domeniu:port.

−l

Configureazã metodã:cale_cgi ca lynxcgi:/home/httpd.

−L dir

Configureazã metodã:cale_cgi ca lynxcgi:dir.

−M cale_man2html

Configureazã cale_man2html care va fi folositã. Implicit ea este /cgi-bin/man/man2html.

−p

Configureazã separatorul ca ’/’.

−q

Configureazã separatorul ca ’?’. Aceastã opþiune este implicitã.

Pe o maºinã care nu ruleazã httpd, se poate folosi lynx pentru a naviga prin paginile de manual, folosind metoda lynxcgi. Când un demon http ruleazã, lynx, sau orice alt navigator, poate fi folosit pentru a naviga prin paginile de manual, folosind metoda http. Opþiunea −l (pentru ‘lynxcgi’) selecteazã comportamentul precedent. Cu ea, cale_cgi este /home/httpd.

În general, un script cgi poate fi apelat prin

<cale_la_script>/<mai_multã_cale>?<cerere>

ºi variabilele de mediu PATH_INFO ºi QUERY_STRING vor fi configurate ca <mai_multã_cale> ºi respectiv <cere>. Din moment ce lynxcgi nu trateazã partea PATH_INFO, generãm legãturi cu ‘?’ drept separator în mod implicit. Opþiunea −p (de la eng. ‘path’ (cale)) selecteazã ’/’ ca separator, în timp ce opþiunea −q (de la eng. ‘query’(cerere)) selecteazã ’?’ ca separator.

Opþiunea −H gazdã va specifica gazda care va fi folositã (în loc de localhost). Un script cgi ar putea folosi

man2html −H $SERVER_NAME

dacã variabila SERVER_NAME este configuratã. Aceasta ar permite maºinii sã se comporte ca un server ºi sã exporte pagini de manual.

ERORI

Sunt multe euristici. Rezultatul nu va fi întotdeauna perfect. Metoda lynxcgi nu va funcþiona dacã lynx a fost compilat fãrã a selecta suport pentru ea. Ar putea fi probleme de securitate.

VEZI ªI

lynx(1), man(1)

pdf