sourCEntral - mobile manpages

pdf

dpkg−deb

NAMN

dpkg−deb − Debians manipuleringsverktyg för paketarkiv (.deb)

SYNOPS

dpkg−deb [flaggor] åtgärd

BESKRIVNING

dpkg−deb packar, packar upp och tillhandahåller information om Debianarkiv.

Använd dpkg för att installera och ta bort paket från ditt system.

Du kan även starta dpkg−deb genom att anropa dpkg med de flaggor du vill sända till dpkg−deb. dpkg kommer upptäcka att du ville åt dpkg−deb och kör det åt dig.

KOMMANDON

−b, −−build katalog [arkiv|katalog]

Skapar ett Debianarkiv från filsystemsträdet som lagras i katalog. katalog måste innehålla underkatalogen DEBIAN, vilken innehåller styrinformationsfiler såsom själv styrfilen control. Katalogen kommer inte att visas i binärpaketets filsystemsarkiv, utan istället kommer filerna läggas i binärpaketets styrinformationsområde.

Såvida du inte anger −−nocheck kommer dpkg−deb att läsa DEBIAN/control och tolka den. Den kommer leta efter syntaxfel och andra problem, och visa namnet på det binärpaket som byggs. dpkg−deb kommer även att kontrollera behörigheten på paketskripten och andra filer som hittas i styrinformationskatalogen DEBIAN.

Om inget arkiv anges kommer dpkg−deb skriva paketet till filen katalog.deb.

Om arkivet som skall skapas redan finns kommer det skrivas över.

Om den andra argumentet är en katalog kommer dpkg−deb skriva till filen paket_version_arkitektur.deb, eller paket_version.deb om det inte finns något Architecture−fält i styrfilen control. När en målkatalog anges, istället för en fil, kan inte flaggan −−nocheck användas (eftersom dpkg−deb måste läsa och tolka paketets styrfil control för att ta reda på vilket filnamn som skall användas).

−I, −−info arkiv [control−filnamn ...]

Tillhandahåller information om ett binärt paketarkiv.

Om inga control−filnamn anges kommer det att visa en sammanfattning av innehållet i paketet tillsammans med dess styrfil.

Om ett eller flera control−filnamn anges kommer dpkg−deb att skriva ut dem i den ordning de anges. Om några av komponenterna inte fanns kommer ett felmeddelande för vart och ett skrivas ut på standard fel, och programmet avslutar med felstatus 2.

−W, −−show arkiv

Ger information om ett binärt paketarkiv i det format som anges med flaggan −−showformat. Det förvalda formatet visar paketets namn och version på en rad, avdelade med tabulatortecken.

−f, −−field arkiv [control−fältnamn ...]

Extraherar styrfilsinformation från ett binärt paketarkiv.

Om du inte anger några styrfilfält visas hela styrfilen.

Om några anges kommer dpkg−deb att visa deras innehåll, i den ordning de förekommer i styrfilen. Om mer än ett styrfilsfält anges kommer dpkg−deb visa varje med ett inledande fältnamn (och ett kolon och mellanrum).

Inga felmeddelande rapporteras för fält som efterfrågas men inte hittas.

−c, −−contents arkiv

Visar innehåller i filsystemsträdsarkivsdelen av paketarkivet. Det visas för närvarande i det format som genereras av tars pratsamma visning.

−x|−−extract arkivkatalog

Extraherar filsystemsträdet från ett paketarkiv till den angivna katalogen.

Observera att en extrahering av ett paket till rotkatalogen inte resulterar i en korrekt installation! Använd dpkg för att installera paket.

katalog (men inte dess föräldrar) kommer skapas om nödvändigt.

−C|−−vextract arkivkatalog

Är som −−extract (−x) men visar en lista över filer som extraheras under tiden.

−−fsys−tarfile arkiv

Extraherar filsystemsträdsdata från ett binärt paket och sänder det till standard ut i tar−format. Tillsammans med tar(1) kan det användas för att hämta ut en enskild fil från ett paketarkiv.

−e, −−control arkiv [katalog]

Extraherar styrinformationsfilerna från paketarkivet till den angivna katalogen.

Om ingen katalog anges kommer en underkatalog vid namn DEBIAN i den aktuella katalogen att användas.

Målkatalogen (men inte dess föräldrar) kommer att skapas om nödvändigt.

−h, −−help

Visar hjälpskärm och avslutar.

−−version

Visar version och avslutar.

−−license, −−licence

Visa upphovsrättslicensvillkor och avsluta.

FLAGGOR

−−showformat=format

Flaggan används för att ange formatet på utdata som skapas av −−show. Formatet är en sträng som matas ut för varje paket i listan.

Strängen kan referera till statusfält på formen "${field−name}", en förteckning över giltiga fält kan enkelt skapas genom att använda −I på samma paket. En fullständig förklaring av formateringsflaggorna (inklusive ersättningssekvenser och fälttabulering) finns i förklaringen för flaggan −−showformat i dpkg−query(1).

Förvalet för fältet är "${Package}\t${Version}\n".

−zkomprimeringsnivå

Ange vilken komprimeringsnivå som skall sändas till komprimeringsprogrammet när ett paket byggs.

−Zkomprimeringstyp

Ange vilken komprimeringstyp som skall användas när ett paket byggs. Tillåtna värden är gzip, bzip2, lzma och none (förval är gzip).

−−new

Försäkrar att dpkg−deb bygger ett arkiv i "nytt" format. Detta är förval.

−−old

Tvingar dpkg−deb att bygga ett arkiv i "gammalt" format. Det gamla arkivformatet är mer svårtolkat av icke−Debianverktyg och är nu utgånget; dess enda användningsområde är för att bygga paket som skall tolkas av versioner av dpkg äldre än 0.93.76 (september 1995), vilka endast släpptes som i386−a.out.

−−nocheck

Förhindrar dpkg−deb −−build s normala tester på det föreslagna innehållet i arkivet. Du kan bygga vilket arkiv du än vill, oavsett hur trasigt, på det här sätt.

−D, −−debug

Aktiverar felsökningsutdata. Denna är inte speciellt intressant.

PROGRAMFEL

dpkg−deb −I paket1.deb paket2.deb gör fel.

Det finns ingen autentisering i .deb−filer; det finns faktiskt inte ens en vanlig kontrollsumma.

Försök inte använda bara dpkg−deb för att installera programvara! Du måste använda normala dpkg för att se till att alla filer läggs på korrekt plats och att paketets skript körs och dess status och innehåll sparas.

SE ÄVEN

deb(5), deb−control(5), dpkg(1), dselect(1).

FÖRFATTARE

Upphovsrättsskyddad © 1995−1996 Ian Jackson

Detta är fri programvara; se GNU General Public License version 2 eller senare för kopieringsvillkor. Det finns INGEN GARANTI.

ÖVERSÄTTNING

Peter Krefting och Daniel Nylander.

pdf